Bijverdienen naast je studiefinanciering: mag dat?

Hoe veel mag je als student bijverdienen naast je studiefinanciering?

Veel studenten leven niet alleen van hun studiefinanciering maar hebben daarnaast ook een bijbaan. Studenten die naast hun studiefinanciering werken moeten hun inkomsten de gaten houden. Hoeveel je mag bijverdienen naast je stufi hangt af van het jaar dat bent begonnen met studeren. Kortom: val je onder de oude of nieuwe regeling?

Oude regeling
Ben je voor 1 september 2015 begonnen met een opleiding aan het hbo of universiteit? Dan mag je niet onbeperkt bijverdienen. In het jaar 2017 lig de grens op €14.215,75. Dit is dus het bedrag dat je maximaal mag verdienen naast je studiefinanciering. Als je toch meer verdient, dan moet je je studiefinanciering stopzetten. Als je te veel hebt bijverdient dan moet je het teveel verdiende bedrag afstaan aan DUO. Deze berekening wordt gemaakt op basis van je verzamelinkomen.

Nieuwe regeling
Je valt onder de nieuwe regeling als je na 1 september 2015 begonnen bent met een studie aan het hbo of universiteit. Je mag in dit geval zoveel bijverdienen als je wilt, er is geen grens. Dit komt omdat je studiefinanciering vanaf 1 september 2015 een lening is en geen gift zoals voorheen.

MBO
Doe je een studie aan het mbo? Dan bestaat de bijverdiengrens nog steeds, ongeacht of je voor of na 1 september 2015 bent begonnen met je opleiding. In 2017 ligt deze grens op €14.215,75.

Wil je meer weten over het nieuwe leenstelsel? Bekijk dan dit bericht. Meer weten over bijverdienen? Check dan de website van DUO.